نارساخوانی یک ناتوانی یادگیری در خواندن است. افراد مبتلا به نارساخوانی در خواندن با سرعت خوب و بدون اشتباه مشکل دارند. همچنین ممکن است در درک مطلب، املا و نوشتن مشکل داشته باشند. اما این چالشها با هوش مشکلی ندارند.
نارساخوانی یک اختلال رایج است که کار با زبان را سخت می کند. برخی از کارشناسان معتقدند که بین 5 تا 10 درصد افراد به آن مبتلا هستند. برخی دیگر می گویند که 17 درصد از مردم نشانه هایی از مشکلات خواندن را نشان می دهند.
افراد مبتلا به نارساخوانی معمولا بدون اقدامات درمان و آموزشی نمی توانند بر این مشکل غلبه کنند و رویکردها و راهبردهای آموزشی وجود دارد که می تواند به آنها در بهبود مهارت های خواندن و مدیریت چالش ها کمک کند. افراد در هر سنی می توانند برای نارسا خوانی مورد آزمایش قرار گیرند، اگرچه این تست ها برای بزرگسالان با کودکان متفاوت است.
افراد مبتلا به نارسا خوانی معمولاً در خواندن روان مشکل دارند. آنها اغلب آهسته می خوانند و اشتباه می کنند. این می تواند بر میزان درک آنها از آنچه می خوانند تأثیر بگذارد. اما وقتی افراد دیگر برای آنها می خوانند، اغلب در درک متن مشکلی ندارند.
نارساخوانی می تواند در مهارت های دیگر نیز مشکل ایجاد کند. این شامل:
- درک مطلب
- املا
- نوشتن
- ریاضی
در حالی که نارسا خوانی بر یادگیری تأثیر می گذارد، مشکل هوش نیست. افراد مبتلا به نارسا خوانی به اندازه همسالان خود باهوش هستند.
علائم نارساخوانی
نارساخوانی به طرق مختلف بر افراد تأثیر می گذارد. بنابراین، علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر مشابه نباشد.
یکی از علائم کلیدی نارسا خوانی مشکل در رمزگشایی کلمات است. این توانایی تطبیق حروف با صداها است. بچهها همچنین میتوانند با یک مهارت اساسیتر به نام آگاهی واجی مبارزه کنند. این توانایی تشخیص صداها در کلمات است. مشکل در آگاهی واج می تواند در اوایل پیش دبستانی ظاهر شود.
در برخی از افراد، نارسا خوانی تا زمانی که بعداً با مهارت های پیچیدهتر مشکل دارند، تشخیص داده نمیشود. اینها می تواند شامل گرامر، درک مطلب، روان خواندن، ساختار جمله و نوشتن عمیق تر باشد.
برخی از نشانه های نارساخوانی به احساسات و رفتار مربوط می شود. افراد مبتلا به نارسا خوانی ممکن است از خواندن با صدای بلند و برای خود اجتناب کنند. حتی ممکن است هنگام مطالعه مضطرب یا ناامید شوند. این ممکن است حتی پس از تسلط بر اصول اولیه خواندن اتفاق بیفتد.
نارسا خوانی فقط بر یادگیری تأثیر نمی گذارد. همچنین می تواند بر مهارت ها و فعالیت های روزمره تأثیر بگذارد. اینها شامل تعامل اجتماعی، حافظه و مقابله با استرس است.
علل احتمالی نارسا خوانی
محققان هنوز دقیقاً علت این اختلال را نمی دانند. اما آنها می دانند که ژن ها و تفاوت های مغزی نقش دارند. در اینجا برخی از علل احتمالی نارساخوانی آورده شده است:
ژن ها و وراثت: نارسا خوانی اغلب در خانواده ها دیده می شود. حدود 40 درصد از خواهر و برادرهای افراد مبتلا به نارساخوانی نیز با خواندن مشکل دارند. 49 درصد از والدین کودکان مبتلا به نارسا خوانی نیز به آن مبتلا هستند. دانشمندان همچنین ژن های مرتبط با مشکلات خواندن و پردازش زبان را یافته اند.
آناتومی و فعالیت مغز: مطالعات تصویربرداری مغز تفاوت های مغزی را بین افراد مبتلا به نارسا خوانی و بدون نارسا خوانی نشان داده است. این تفاوت ها در مناطقی از مغز که با مهارت های کلیدی خواندن درگیر هستند اتفاق می افتد. این مهارتها دانستن نحوه نمایش صداها در کلمات و تشخیص اینکه کلمات نوشته شده چگونه هستند.
کلمات مرتبط :
نارسا خوانی – اختلال خواندن – اختلال نوشتن – کاردرمانی اختلالات یادگیری – کاردرمانی کودکان – توانبخشی ذهنی – بهترین مرکز توانبخشی کودکان در شرق تهران