افسردگی پس از زایمان، نوعی اختلال خلقی است که برخی از زنان را پس از زایمان تحت تاثیر قرار می دهد. این یک وضعیت روانپزشکی جدی است که میتواند باعث انواع علائم عاطفی و جسمی شود و در توانایی زن برای مراقبت از خود و نوزادش اختلال ایجاد کند.
علائم افسردگی پس از زایمان
- حالت افسردگی
- از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که زمانی از آنها لذت می بردید
- احساس غم، ناامیدی یا بی ارزشی
- گریه مداوم و بی دلیل
- تحریک پذیری یا عصبانیت
- احساس اضطراب یا نگرانی
- مشکل خواب
- مشکل در تمرکز
- تغییرات در اشتها
- خستگی
- افکار مرگ یا خودکشی
دلایل و عوامل خطر
علت دقیق افسردگی پس از زایمان ناشناخته است، اما اعتقاد بر این است که ترکیبی از عوامل فیزیکی، هورمونی و روانی است. برخی از عواملی که ممکن است خطر ابتلا به افسردگی را در زنان افزایش دهد عبارتند از:
- سابقه افسردگی یا سایر شرایط سلامت روان
- یک بارداری یا تجربه زایمان سخت یا آسیب زا
- عدم حمایت خانواده یا دوستان
- رویدادهای استرس زا در زندگی
- برخی از شرایط پزشکی، مانند مشکلات تیروئید
درمان افسردگی پس از زایمان
گزینه های درمانی مختلفی برای افسردگی پس از زایمان وجود دارد و بهترین برنامه درمانی برای شما به علائم و نیازهای فردی شما بستگی دارد.
مراجعه به یک کلینیک رواشناسی و روانپزشکی معتبر می تواند به کنترل و درمان علائم افسردگی در مادرانی که به تازگی صاحب فرزند شده اند ، کمک زیادی بکند.
متخصصان ما در مرکز روانشناسی توان آفرین – بهترین کلینیک روانشناسی شرق تهران – خدمات تخصصی تشخیص ، ارزیابی و درمان انواع اختلالات سلامت روان را ارائه می دهند.
برخی از رایج ترین گزینه های درمانی عبارتند از:
درمان های روانشناسی: روان درمانی و درمان شناختی رفتاری (CBT)، می تواند برای مدیریت PPD بسیار مفید باشد. روان درمانی می تواند به شما در درک احساسات و ایجاد مکانیسم های مقابله ای برای مقابله با آنها کمک کند. CBT می تواند به شما کمک کند تا افکار و رفتارهای منفی که در افسردگی شما نقش دارند را شناسایی و تغییر دهید.
دارو: داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی نیز می توانند برای درمان PPD مفید باشند. داروهای ضد افسردگی می توانند به بهبود خلق و خو و سطح انرژی شما و کاهش اضطراب و مشکلات خواب کمک کنند. انواع مختلفی از داروهای ضد افسردگی در دسترس هستند، بنابراین پزشک می تواند با شما همکاری کند تا داروی مناسب شما را پیدا کند.
گروه های حمایتی: گروه های حمایتی می توانند منبع ارزشمندی برای زنان مبتلا به PPD باشند. برقراری ارتباط با زنان دیگری که درک میکنند در چه شرایطی هستید، میتواند برای شما حمایت عاطفی و تشویق ایجاد کند.
مراقبت از خود: مراقبت از خود از نظر جسمی و عاطفی نیز می تواند به بهبود علائم PPD شما کمک کند. این شامل خوردن یک رژیم غذایی سالم، خواب کافی، ورزش منظم و تمرین تکنیک های آرامش بخش مانند یوگا یا مدیتیشن است.