اختلال پردازش حسی در کودکان بیش فعال
اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD) یک وضعیت عصبی رشدی است که حدود 11 درصد از بچه ها در سنین مدرسه را تحت تاثیر قرار می دهد. تخمین زده می شود که دو سوم کودکان مبتلا به ADHD همچنان علائم را در بزرگسالی تجربه می کنند.
تحقیقات نشان داده است که کودکان مبتلا به ADHD در پردازش محرک های حسی از دنیای خارج مشکل دارند. کودکان مبتلا به بیش فعالی بیش از حد به چنین تحریکاتی مانند نورهای روشن، بوهای تند، صداهای بلند، یا برخی از احساسات فیزیکی واکنش نشان می دهند که می تواند باعث افزایش بار حسی آنها شود.
تعدادی از عوارض ADHD می تواند بار حسی را بدتر کند و منجر به اختلال پردازش حسی شود از جمله :
- فقدان خودتنظیمی: افراد مبتلا به ADHD اغلب برای تنظیم احساسات یا واکنش های خود تلاش می کنند. به همین دلیل، احساسی که یک تحریک جزئی برای افراد عصبی است میتواند منجر به طغیان در افراد مبتلا به ADHD شود.
- مشکل در انتقال: افراد مبتلا به ADHD اغلب با این انتقال دست و پنجه نرم می کنند که به عنوان مشکل با تفکر انعطاف پذیر نیز شناخته می شود. این می تواند باعث شود که افراد روی یک موقعیت ناراحت کننده تمرکز کنند و برای معطوف کردن توجه خود به جای دیگر مشکل داشته باشند.
- عدم آگاهی: افراد مبتلا به ADHD گاهی اوقات حواسشان پرت، بی نظم و یا عجله می شود. این می تواند منجر به اضافه بار حسی شود، زمانی که آنها با احساسی روبرو می شوند که دوست ندارند – مانند خارش پوست – اما قادر به رفع سریع آن نیستند.
علائم اختلال پردازش حسی در کودکان بیش فعال
برخی از افراد مبتلا به اختلال پردازش حسی نسبت به محرکهای حسی واکنش کمتری نشان میدهند، که میتواند باعث شود آنها به دنبال اشکال شدیدتری از تحریک باشند. اما معمولاً، به ویژه در افراد مبتلا به ADHD، این اختلال باعث حساسیت بیش از حد به اطلاعات حسی می شود. این می تواند در بین افراد متفاوت ظاهر شود، اما برخی از علائم رایج عبارتند از:
- عادات غذایی دقیق، به ویژه پرهیز از غذاهای با بافتی که برای فرد ناخوشایند است
- حساسیت به بو یا صدا
- از برخی پارچه ها، لباس ها یا کفش ها بیزارد
- ناراحتی در برخی حرکات، مانند تاب خوردن یا سوار شدن بر آسانسور
این علائم ممکن است جزئی به نظر برسند، اما می توانند آنقدر شدید باشند که در عملکرد روزانه فرد تداخل ایجاد کنند.2 در موارد شدید، اضافه بار حسی می تواند منجر به کمبودهای تغذیه ای یا از دست دادن مدرسه شود، بنابراین رسیدگی به علائم مهم است.
علل تحریک بیش از حد در افراد مبتلا به ADHD
افراد مبتلا به ADHD بیشتر از افراد بدون ADHD تحت تأثیر ورودی حسی هر یک از این حس ها قرار می گیرند.
بافت
بافت برخی غذاها، پارچه ها یا شوینده های بدن می تواند افراد مبتلا به ADHD را تحت تاثیر قرار دهد. این یکی از شایع ترین اضافه بارهای حسی برای کودکان مبتلا به ADHD است و دختران ممکن است به ویژه در معرض خطر باشند.
طعم
برخی از افراد مبتلا به ADHD به طعمهای خاصی حساس هستند، اگرچه بیزاری از غذا معمولاً به دلیل بافتها ایجاد میشود.
صدا
صداهای بلند مانند زنگ خطر آتش سوزی یا حتی صداهای ظریف مانند جویدن کسی می تواند باعث استرس شود.
بو
افراد مبتلا به اختلال پردازش حسی ممکن است به خصوص به بوها حساس باشند، حتی آنهایی که قرار است خوشایند باشند، مانند عطر یا پختن غذا.
منظره
به هم ریختگی بینایی می تواند تحریک بیش از حد ایجاد کند.
متخصصان ما در مرکز توانبخشی توان آفرین خدمات تخصصی کاردرمانی ، گفتاردرمانی و روانشناسی کودکان و بزرگسالان را برای درمان انواع اختلالات جسمی و ذهنی ارائه می دهند.